Notice: Undefined index: SESSION_UNAME in /data/disainioo.ee/subdomains/arhiiv/getpage.php on line 5
 Disainiöö
Disainiöö
2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014   
Facebook

Disainifestival Disainiöö 2010

V Disainiöö toimub Tallinnas Rotermanni kvartalis 23.-26.septembril

Disainerite Liit hakkas Disainifestivali korraldama viis aastat tagasi. Põhjus oli lihtne: teha Eesti disain nähtavaks ning aidata üldsusel lahti mõtestada disaini olemust. Sel eesmärgil kuuluvad festivali kavasse tavapäraste näituste ja moeetenduste kõrval ka harivad seminarid, loengud ja töötoad. Soov on demonstreerida kuidas loovust ja disaini saab rakendada parema füüsilise ja sotsiaalse elukeskkona loomisel. Festivali märksõnaks on süntees, mis viib aina progresseeruvale protsessile, mille käigus erinevad kultuurivaldkonnad sulanduvad kokku nii, et lõpuks on raske öelda, millega on täpselt tegu.

Esialgu planeeritud ühest ööst on saamas tosin päeva kestev üritus, mille käigus igal aastal tõstetakse fookusesse uus teema ja avalikkusele määratud sõnum. Oleme oma festivaliga teinud kummarduse loovusele ja disaineritele, kes on üheks meie maa kultuuripärandi loojateks, oleme südant valutanud kogu maailma erutavate keskkonnaprobleemide ja rohelise mõtteviisi pärast, jaganud imetlust innovatiivsete saavutuste üle jne. Sellel aastal serveerime üritusi nimetuse all: Disain teie teenistuses.

Festivali juhatab sisse seminar Cities For All – Tallinn For All (Linnad kõigile – Tallinn kõigile), mis kõnetab meid kõiki ja mis tutvustab erinevate maade näidete põhjal, kuidas Design For All põhimõtete järgi on võimalik elukeskkonda kasutajale vastuvõetavamaks teha. Pikaajalisi kogemusi jagavad selle mõtteviisi teerajajad Pete Kercher (Itaalia), Finn Petren (Rootsi) ja Avril Accolla (Itaalia), Francesc Aragalli (Hispaania) Barcelona teemaline ettekanne näitab kuidas linna ligipääsetavaks muutmine ja infosüsteemide korrastamine mõjutavad turismikäivet, Royal College of Art disainiekspert Julia Cassim toob ilmekaid näiteid erinevate linnade teenuste ja toodete kasutajasõbrlikumaks muutmise kohta. Villu Urban analüüsib Eesti tulemusi sel alal. Viie erineva maa eksperdid koos kohalike disainerite, erivajadustega inimeste ja teiste teemast huvitunutega viivad läbi töötoa, et välja selgitatada linnas asuvate universaaldisaini lahenduste vastavust sihtgrupi ootustele (lastega emad, ratastooliga liikuvad inimesed, vanurid, turistid ratastel kohvritega, nägemispuudega inimesed jt) . Töö käigus kaardistatakse reaalsed vajadused ja võimalused muudatuste tegemiseks, uute võimalike teenuste/toodete disainimiseks, linna ligipääsetavuse ja külastatavuse suurendamiseks. Rahvusvahelised tiimid analüüsivad Tallinna olukorda ning pakuvad uusi omapoolseid lahendusi selle parandamiseks. 2-3 töötoa ja ülikooliga seotud õppetöö tulemusena peaksid valmima uued tooted ja disainilahendused, mida eksponeeritakse 2011.a. Disainiööl ja Euroopa Innovatsioonifestivalil IF...

Teine teema, mis konverentsil käsitlemist leiab on design management (disainjuhtimine) kui tööriist ettevõttele tugeva maine loomiseks. See distsipliin on Eestis saanud positiivset vastukaja ning TÜ Pärnu Kolledz on alustanud ka vastava hariduse andmist. Koostöös LoovEestiga toimub selleteemaline konverents, mille lõpuks peaks selguma miks mõni ettevõte on edukam kui teine ja mis sellel disainiga pistmist on. Esinema ootame oma ala tippe: Jean Schneider (Prantsusmaa), Kathryn Best (Inglismaa), Marco Steinberg (Soome), samuti saavad sõna Eesti eesrindlikud disainirakendajad.

Töötoad ergutavad disainereid (taas)kasutama käelisi oskusi. Prof. Gregor Krisztian (Saksamaa) ja Björn Koop (Saksamaal Hundays töötav Eesti disainer) demonstreerivad kuidas virtuoosid töötavad ning kuidas mõte visualiseerub.

Disainiöö raames jätkatakse traditsiooni leida sidemeid disaini ja kulinaaria valdkonnas. Töötuba nimetusega Leib väärtustab eestimaised leivatooteid. Otsime ka Eesti Einet, materjalitundja Simone de Waart (Material Sense, Holland) viib läbi töötoa neile, kes otsivad uuendusi toiduainete pakendamisel ja brändimisel ning kes on huvitatud uue eestimaise eine loomisest. Töösse kaasatakse ka professionaalsed toiduspetsialistid.

Kolmandat korda jagatakse välja Eesti disaini auhind BRUNO. Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kelle initsiatiivil anti disainikateedri poolt Eesti disaini auhinda välja juba kaheksakümnendatel. Seekord peab rahvusvaheline zürii leidma parimad disainiteosed 74. konkursile kandideerinud töö seast. Auhindu jagatakse kolmes kategoorias: parim eesti tootedisain, parim disainiprojekt ja eeskujulik disainjuhtimine. 24.septembril avatakse Bruno nominentide näitus Arhitektuuri- ja Disainigaleriis. Auhindade kätteandmine toimub pidulikul gaalaõhtul samal päeval Rotermanni kvartalis. Muusikaline meelelahutus ansamblilt HU. Õhtujuht Märt Treier. Samal ajal avaldatakse ka Faceboolis toimuva rahvahääletuse tulemused.

Üllatusi toob kindlasti laupäevane Disainioksjon. Oksjonihaamer on seekord kunstitundliku Mart Sanderi käes, kes püüab maha müüa spetsiaalselt oksjonile disainitud tooted. Seekord on oksjonil väljas ka välismaist disaini.

Tõestuseks, et Eesti loomeinimene ei ole vaid sissepoole süüviv introvert on taas Disainiööle planeeritud kontaktüritus Pecha Kucha, kus on võimalik esineda 20 slaidist (á 20 sek)  koosneva esitlusega. Diskorina tuntud dj Julma juhitud õhtule on võimalik oma esinemist registreerida kuni 20.septembrini.

Disainiööl on esmakordselt võimalik tutvuda Eesti disaini sisemaailmaga kinolinal. Pühapäeval kell 15.00 toimub filmi „Eesti disain seespoolt vaadates“ esilinastus. Filmi loomisest, Eesti disaini filmilinale saamise raskest aga huvitavast teekonnast räägib filmi autor Ene Läkk.

Teatrietendus IDentiteet „Sõpruse“ kinos käsitleb samal päeval teemat, mis on seotud identiteedi otsimisega.

Rotermanni vana elevaatorihoone täitub Eesti uuema disainiga nimetuse all 100 meetrit disaini. Kinnistu keskele kerkib põnev telklinn. Tuntud Portugali arhitektuuri-, disainistuudio MOOV projekt DEMO_polis kannab endas sõnumit linnastumise kohta, see analüüsib vajaduse ja võimaluse vahekordi, sotsiaalse reostuse probleemi, urbanistlikke avastusi, turvalisust. Ajutiste "sissetungijate" mõte on tuua nähtavale alternatiivid ning otsida ja testida uusi lähenemisviise.

Festival võõrustab Hollandi keskkonnatundlikke disaininäitusi Out of the Box (Oot-Oot lounge), Bike ja Dutch Bike Fantasy (Rotermanni kaubamaja II k).

Loov energia vallandub moeetendustes ja eesti moedisainerite uutes kollektsioonides. Nädalalõpu moeetendus tondilikus Nisurukkiveskis kannab festivali loosungit Moedisain Teie Teenistuses. Juba viiendat korda esitab Reet Aus oma uut kollektsiooni Out of Fashion just Disainiööl. Kaasa teevad Tõnis Mägi, Kärt Johansson jt.

Koostöös hotelliketiga Radisson Blu toimub konkurss "esinduspadja" leidmiseks. Koostöös Päevalehega läbiviidava konkursi Disaini teenus! eesmärk on välja selgitada kvaliteeseid teenuseid.

Nagu juba tavaks saanud toimuvad Disainiöö üritused keskööni ning varahommikuni on avatud disainiööklubi.

Festivali korraldavad tublid eesti disainerid. Festivali toetavad Kultuurkapital, Kultuuriväärtuste Amet ja väiksemal määral teised koostööpartnerid.

uudised

29.09 16:00 Mitmed näitused veel avatudLoe edasi
28.09 10:15 RÕIVADISAINI PROGRAMM “Moes on disain” täna kell 17.00Loe edasi
28.09 10:00 Näituse “Disaini Viggad“ arutelu täna kell 12.00Loe edasi
27.09 14:00 Disainerite näoraamatu näitus ka internetisLoe edasi
27.09 13:00 Bruno tootedisainiauhinnad jagatudLoe edasi