Notice: Undefined index: SESSION_UNAME in /data/disainioo.ee/subdomains/arhiiv/getpage.php on line 5
 Disainiöö Disainiöö
Disainiöö
2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014   
Facebook

VI Disainiöö ja IF...Tallinn 2011


16.-25.septembril on Tallinn uuendusmeelsete disainihuviliste päralt. Toimub Euroopa Innovatsioonifestival IF... ja Disainiöö, mis on Tallinn 2011 Kultuuripealinna ametlikus programmis. Innovatsioonifestivali elluviimisel osaleb 2 aasta jooksul kokku 6 linna – Barcelona, Milaano, Kortrijk, Lissabon, Vilnius ja Tallinn. Fookuses on innovatsioon ja inimkeskne disain, sotsiaalne kaasatus, mobiilsus, säästlikkus ning tehnoloogia mõju igapäevaelule. Keskkpunktis on inimene ja tema vajadused.

Eesti Disainerite Liit alustas disainifestivali korraldamist 2006.a. Eelkõige oli soov tutvustada eesti disaini saavutusi ja tuua Eestisse värskemat disainiinfot. Aastatega on esialgu planeeritud ühest ööst saamas tosin päeva kestev rahvusvaheline suurüritus, mismeelitab Tallinnasse rohkesti kultuurihuvilisi ning välismeediat.

Kuuenda disainifestivali programm on Euroopa kultuuripealinnale kohaselt mahukas. Sinna mahub mitmeid konverentse-töötubasid, nende seas koostöös Innovatsioonikeskus InnoEurope’iga toimuv InnoEstonia 2011 konverents, mis keskendub innovatsioonile hariduses ja teenuse disaini konverents Services of Tomorrow - What’s Next? koostöös Tallinna ja Lahti Ülikoolidega. 

Ehkki festivali süda ja festivali keskus asuvad Rotermanni kvartalis, on kaasatud ka kõik suuremad muuseumid ja galeriid: Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis toimub festivalieelse üritusena Islandi disaini näitus ning 16.septembril avatakse innovatsiooni- ja disaininäitus Uutmoodi; Cities For All –Tallinn For All projekti lõpptulemusi demonstreeritakse Rotermannis; KUMUs toimub Design Management Europe auhinna nominentide näitus ja auhinna gala; Arhitektuurimuuseumis on Tarmo Luisu valgustinäitus Mäng Tulega, Eesti Plakat 2011 ning ulatuslik Prantsuse disaininäitus Saint-Etienne design - creative city for all by Cité du Design, mis keskendub urbanistlikele projektidele. Elevaatoris saab näha Taani-Malaisia ühistööna valminud interaktiivset graafikat ja elamusdisaini näitust Man&God, mis esitab julgeid küsimusi jumala kohta tuues kujundeid jumaluse staatusesse tõusnud popstaaridest või brändidest. Buto tantsija Malaysiast lisab eksootikat.

Festivali klubis asub IF…Corner, kus saab tutvuda teistes IF… festivalidega ning 6 linna vahel toimunud parima innovatsiooni ideekonkursi IF...Lab tulemustega. Näha saab veel Leedu aruka tekstiili näitust ja disaini ekspositsiooni Lahtist.  Face2Face projekti raames tutvustavad oma saavutusi Saksa disainibürood. Traditsiooniliselt on Disainiöö kavas suurejoonelised moeetendused, seekord koostöös Tallinn Fashion Weekiga. Avapäeval toimub Eesti-Läti moeshow Moment ning festivali lõpetab Reet Ausi paljulubav etendus. Festivali programmi kuuluvad erinevad töötoad, Disainioksjon, Pecha Kucha, võrgustumiseks loodud Disainiööklubi ja palju muud. Festivali üks keskne koht on Kalasadamas asuv Eesti Disaini Maja, kus saab näha ja osta uuemat eesti disaini ning kus saab osaleda kohvik/klubi ettevõtmistes.

Paljud üritused toimuvad linnaruumis – näiteks toimub Rotermanni kvartalis Dominik Lejmani videoinstallatsioon Plural Aesthetics of a Risk-based Society; koostöös Valgusfestivaliga saab näha linnatänavatel Valgusmaania guerilla aktsiooni; bussiterminalis üllatab möödujaid Austria graafilise disaini väljapanek. 

Linna kesksele väljakule püstitatakse Gulliver Map – hiigelsuurele Tallinna kaardile saavad linnakodanikud märkida oma meeliskohti ja takistusi. Lisaks toimuvad mitmed põnevad üritused linnagaleriides ja disainipoodides. Toidudisainile on pühendatud üritus Novellis ja Hispaania näitus disainigaleriis.

Väärika punkti paneb festivalile Euroopa Disainijuhtimise Auhindade pidulik gala. Disainimaailma „Oskareid“ antakse Euroopa ettevõtetele, kes edukalt rakendavad disaini konkurentsieelise saavutamiseks. Nominentide seas on ka 2 Eesti firmat.

uudised

29.09 16:00 Mitmed näitused veel avatudLoe edasi
28.09 10:15 RÕIVADISAINI PROGRAMM “Moes on disain” täna kell 17.00Loe edasi
28.09 10:00 Näituse “Disaini Viggad“ arutelu täna kell 12.00Loe edasi
27.09 14:00 Disainerite näoraamatu näitus ka internetisLoe edasi
27.09 13:00 Bruno tootedisainiauhinnad jagatudLoe edasi
uudiste arhiiv